Biefstukzwam: verschil tussen versies
Regel 1: | Regel 1: | ||
− | [[Bestand:Biefstukzwam.JPG|thumb|300px]] | + | [[Bestand:Biefstukzwam.JPG|thumb|300px]]'''Kenmerken''' |
+ | * zwam uit de familie fistulinaceae | ||
+ | * zwam met buisje onder de hoed | ||
+ | * steekt in zijn groei als een soort tong uit loofbomen. | ||
+ | * soms dakpansgewijze opbouw. | ||
+ | * de steel is vaak niet zichtbaar , en vrij dik en klein. | ||
+ | * de kleur aan de bovenkant varieert van roodbruin tot rood. | ||
+ | * de buisjes verkleuren bij kneuzing. | ||
+ | * de buisjes zijn wit / crème achtig. | ||
+ | * het vlees heeft de structuur van een biefstuk met vlezige draden, en bij het insnijden 'bloed' de paddenstoel als een stuk vlees. | ||
+ | * de geur is licht en fris zurig. | ||
+ | * kan enkele kilo's zwaar worden. | ||
+ | * de zwam kan tot 50 cm breed worden en tot 10 cm hoog. | ||
− | |||
+ | '''Waar te vinden''' | ||
− | + | Groeit vooral op eiken en kastanje bomen. | |
− | + | '''Gebruik''' | |
− | + | Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken. | |
! het is overigens een goed idee om de zwam eerst 12 uur in melk te weken om de zurige smaak eruit te halen ! | ! het is overigens een goed idee om de zwam eerst 12 uur in melk te weken om de zurige smaak eruit te halen ! | ||
− | |||
− | - | + | '''Verzamelen: augustus-november''' |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
[[categorie:Augustus]] | [[categorie:Augustus]] | ||
[[categorie:September]] | [[categorie:September]] |
Versie van 4 feb 2016 om 15:03
Kenmerken
- zwam uit de familie fistulinaceae
- zwam met buisje onder de hoed
- steekt in zijn groei als een soort tong uit loofbomen.
- soms dakpansgewijze opbouw.
- de steel is vaak niet zichtbaar , en vrij dik en klein.
- de kleur aan de bovenkant varieert van roodbruin tot rood.
- de buisjes verkleuren bij kneuzing.
- de buisjes zijn wit / crème achtig.
- het vlees heeft de structuur van een biefstuk met vlezige draden, en bij het insnijden 'bloed' de paddenstoel als een stuk vlees.
- de geur is licht en fris zurig.
- kan enkele kilo's zwaar worden.
- de zwam kan tot 50 cm breed worden en tot 10 cm hoog.
Waar te vinden
Groeit vooral op eiken en kastanje bomen.
Gebruik
Je kunt deze paddestoel bakken , roken , in dunne plakken drogen of inmaken. ! het is overigens een goed idee om de zwam eerst 12 uur in melk te weken om de zurige smaak eruit te halen !
Verzamelen: augustus-november