Amanieten: verschil tussen versies

Uit Wildpluk wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
 
(21 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
  
  
Familie amanitaceae, geslacht amanieten
+
Familie amanitaceae, geslacht amanieten[[Bestand: Groene knolamaniet diverse stadia.jpg|thumb|300px|right|Groene knolameniet in diverse stadia]]
  
Paatjeszwamgeslacht. Sporenpoeder wit. Lamellen vrij. In Nederland komen verschillende soorten voor, eetbare maar ook dodelijk giftige soorten. Het daarom aan te raden om alleen onder supervisie van zeer ervaren en bekwame mycologen amanieten te plukken, laat staan te consumeren.
+
Plaatjeszwam. Sporenpoeder wit. Lamellen vrij. In Nederland komen verschillende soorten voor, eetbare maar ook dodelijk giftige soorten. Het is daarom aan te raden om alleen onder supervisie van zeer ervaren en bekwame mycologen amanieten te plukken, laat staan te consumeren.
  
'''Gemeenschappelijke kenmerken van amanieten'''
+
==Gemeenschappelijke kenmerken van amanieten==
  
Hoed met of zonder vlokkige velum resten, lamellen wit, zelden goudgeel, lamellen vrij van steel. Sporenpoeder wit.
+
Hoed met of zonder vlokkige velum resten, lamellen wit, zelden goudgeel, lamellen vrij van steel. Sporenpoeder wit, al dan niet amyloïde (zwarte of violette verkleuring van de celwanden). Steel knolvormig verdikt, deels met beurs, ring al of niet aanwezig. Sporen rondachtig of elliptisch, glad zonder kiemsporen.
Steel knolvormig verdikt, deels met beurs, ring al of niet aanwezig.
 
Sporen wit, sporenpoeder wit, al dan niet amyloïde (zwarte of violette verkleuring van de celwanden). Sporen rondachtig of elliptisch, glad zonder kiemsporen. Mycorrhiza zwammen (symbiose tussen boom en zwam waarbij de zwam een mantel van hyfen (draadvormige cellen) vormt rond de worteltoppen.
 
  
Alle amanieten zijn in jonge toestand omgeven door een aaneengesloten wit vlies, het velum universale, terwijl een ander kleiner vlies als een gedeeltelijk omhulsel Velum partiale, de hoed rand met de steel verbindt en daardoor de plaatjes bedekt.
+
Mycorrhiza zwammen (symbiose tussen boom en zwam waarbij de zwam een mantel van hyfen (draadvormige cellen) vormt rond de worteltoppen van de boom.
Wanneer de paddenstoel in lengte en breedte gaat groeien, de steel langer wordt en de hoed zich gaat uitspreiden, dan scheuren de weinig rekbare omhulsels in.
 
Boort de hoed zich door het algemeen omhulsel heen dan blijft er een zak (volva) aan het ondereinde van de knolvormige steel zitten.
 
Als het omhulsel opzij openbreekt, blijven er aan de knolvormige verdikte steelvoet een of meer concentrische op–of afstaande banden of ringen en op de hoed blijven schubben of plakjes, zichtbaar. (De typische witte stippen op de Vliegenzwam.) NB. Door regen kunnen deze witte plaatjes van de hoed afspoelen.
 
Aan  de steel een brede vastzittende manchet.  
 
  
Echter vanwege zeer talrijke afwijkingen en kleurvariëteiten is de kans op verwisseling van giftige en niet giftige soorten enorm groot.
+
Alle amanieten zijn in jonge toestand omgeven door een aaneengesloten wit vlies, het velum universale, terwijl een ander kleiner vlies als een gedeeltelijk omhulsel Velum partiale, de hoed rand met de steel verbindt en daardoor de plaatjes bedekt. Wanneer de paddenstoel in lengte en breedte gaat groeien, de steel langer wordt en de hoed zich gaat uitspreiden, dan scheuren de weinig rekbare omhulsels (velum) in. Boort de hoed zich door het algemeen omhulsel heen dan blijft er een zak (volva) aan het ondereinde van de knolvormige steel zitten.
 +
Als het omhulsel opzij openbreekt, blijven er aan de knolvormige verdikte steelvoet een of meer concentrische op– of afstaande banden of ringen, en op de hoed blijven schubben of plakjes, zichtbaar. (De typische witte stippen op de Vliegenzwam.)
  
 +
NB. Door regen kunnen deze witte plaatjes van de hoed afspoelen.[[Bestand:vliegenzwam 2.jpg|thumb|300PX|right|]]
 +
Aan de steel een brede vastzittende manchet.
  
 +
Echter vanwege zeer talrijke afwijkingen en kleurvariëteiten is de kans op verwisseling van giftige en niet giftige soorten enorm groot.
  
'''Overzicht van in Nederland voorkomende amanieten'''
+
==Overzicht van in Nederland voorkomende amanieten==
 
 
Bron Soortenbank
 
  
 +
'''Vliegenzwam''' Amanita muscaria '''Giftig!'''
  
  Vliegenzwam
+
Beschrijving[[Bestand: Groene knolamaniet met beurs.JPG|thumb|300px|right|Groene knolameniet met onder de hoed de manchet en bij de knol de beurs]]
 
 
 
 
Beschrijving
 
 
Hoed bolvormig, dan uitgespreid tot vlak, Ø 8-20 cm, glad, helderrood, oranje-geel verblekend, met vergankelijke, piramidevormige, witte vlokken.
 
Hoed bolvormig, dan uitgespreid tot vlak, Ø 8-20 cm, glad, helderrood, oranje-geel verblekend, met vergankelijke, piramidevormige, witte vlokken.
 
Lamellen wit.
 
Lamellen wit.
 
Steel 8-18 x 1-2 cm, wit, aan de voet vlokkig, met een witte tot gelige ring. Vlees wit. Geur zwak.
 
Steel 8-18 x 1-2 cm, wit, aan de voet vlokkig, met een witte tot gelige ring. Vlees wit. Geur zwak.
 +
Voorkomen: In bossen en lanen bij loofbomen (berk, eik, beuk, linde) en naaldbomen (den, spar) op zand- en veengrond.
  
'''Giftig.'''
+
Status algemeen.
Voorkomen
 
In bossen en lanen bij loofbomen (berk, eik, beuk, linde) en naaldbomen (den, spar) op zand- en veengrond.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
 
Algemeen, Meetnet.
 
Groene knolamaniet
 
  
 +
'''Groene knolamaniet''' Amanita phalloides '''''Dodelijk giftig!!!'''''
  
 
Beschrijving
 
Beschrijving
 +
 
Hoed bolvormig, dan uitgespreid tot vlak, Ø 4-12 cm, glad, fijn radiair gestreept, wit (var. alba) tot groenig of gelig met een olijfkleurige weerschijn.
 
Hoed bolvormig, dan uitgespreid tot vlak, Ø 4-12 cm, glad, fijn radiair gestreept, wit (var. alba) tot groenig of gelig met een olijfkleurige weerschijn.
 
Lamellen dicht opeen, wit.
 
Lamellen dicht opeen, wit.
 
Steel 7-10 x 1-2 cm, glad, onder de hangende, vliezige, witte ring glad of vliezig-vlokkig, wit, met om de knolvormig verdikte steelbasis een witte tot crème beurs. Vlees wit. Geur weeïg-zoetig.
 
Steel 7-10 x 1-2 cm, glad, onder de hangende, vliezige, witte ring glad of vliezig-vlokkig, wit, met om de knolvormig verdikte steelbasis een witte tot crème beurs. Vlees wit. Geur weeïg-zoetig.
'''Dodelijk giftig'''.
+
Voorkomen: In loofbossen en lanen, voornamelijk bij eiken, op voedselrijke bodem.
  
Voorkomen
+
Status vrij algemeen.
In loofbossen en lanen, voornamelijk bij eiken, op voedselrijke bodem.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
 
Vrij algemeen.
 
  Gele knolamaniet
 
Amanita citrina var. citrina
 
Amanita citrina var. alba
 
  
Van deze soort zijn twee variëteiten bekend.  
+
'''Gele knolamaniet''' Amanita citrina '''Verdacht''' Zwak giftig. Na verhitting verdwijnt de gifwerking. Wij raden af om deze soort te eten.
 +
[[Bestand: Panteramaniet.jpg|thumb|300px|right|Panteramaniet]]
  
- Amanita citrina var. citrina
 
 
Beschrijving
 
Beschrijving
Hoed bolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 4-10 cm, glad, ivoorwit tot bleek citroengeel in het centrum, vaak bedekt met witte tot gelig-bruine plakjes.
 
Lamellen wit.
 
Steel 6-8 cm x 8-12 mm, gestreept boven de vliezige, witte ring, ivoorwit met gelige top, met een brede, door een beurs omgeven knolvoet. Vlees wit. Geurt naar rauwe aardappels.
 
'''Verdacht'''
 
  
Voorkomen
+
Hoed bolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 4-10 cm, glad, ivoorwit tot bleek citroengeel in het centrum, vaak bedekt met witte tot gelig-bruine plakjes. Lamellen wit. Steel 6-8 cm x 8-12 mm, gestreept boven de vliezige, witte ring, ivoorwit met gelige top, met een brede, door een beurs omgeven knolvoet. Vlees wit. Geurt naar rauwe aardappels.
In loofbossen en gemengde bossen, vooral bij eiken en beuken, op zandgrond.
+
Komt voor in loofbossen en gemengde bossen, vooral bij eiken en beuken, op zandgrond.
Ectomycorrhizavormend.  
+
 
Panteramaniet
+
Status algemeen.
 +
 
  
 +
'''Panteramaniet''' Amanita pantherina '''Zeer giftig'''
  
 
Beschrijving
 
Beschrijving
 +
 
Hoed bolvormig, dan gewelfd tot uitgespreid, Ø 6-10 cm, glad, oker- tot donkerbruin, met witte, wrattige schubjes.
 
Hoed bolvormig, dan gewelfd tot uitgespreid, Ø 6-10 cm, glad, oker- tot donkerbruin, met witte, wrattige schubjes.
Lamellen dicht opeen, wit.
+
Lamellen dicht opeen, wit. Alle onderdelen zijn zuiver wit, op de hoed na. Hoed is soms licht bruin zelden wit (albinovorm).
Steel 9-13 cm x 10-15 mm, glad, wit, met een rafelige, hangende, witte ring, aan de basis met ringvormige, vlokkige zones en een witte beurs om de sterk opgezwollen voet. Vlees wit. Geur zwak, aangenaam.
+
Steel 9-13 cm x 10-15 mm, glad, wit, met een rafelige, hangende, witte ring, aan de basis met ringvormige, vlokkige zones en een witte beurs om de sterk opgezwollen voet. Vlees wit. Geur zwak, aangenaam.  
'''Giftig.'''
+
Voorkomen: Bij loofbomen (eik, beuk, berk), soms bij naaldbomen, in loofbossen en gemengde bossen en lanen.
  
Voorkomen
+
Status: Vrij algemeen.
Bij loofbomen (eik, beuk, berk), soms bij naaldbomen, in loofbossen en gemengde bossen en lanen.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
 
Vrij algemeen tot zeldzaam.
 
Parelamaniet
 
  
 +
'''Parelamaniet''' Amanita rubenscens '''Eetbaar''' Mogelijke verwisselingen met de Panteramaniet en de Grauwe amaniet
  
 
Beschrijving
 
Beschrijving
 +
 
Hoed bolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 5-15 cm, glad, roze bruin tot vleeskleurig, met witte tot rozerode plakjes.
 
Hoed bolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 5-15 cm, glad, roze bruin tot vleeskleurig, met witte tot rozerode plakjes.
 
Lamellen wit, wijnrood vlekkend na beschadiging.
 
Lamellen wit, wijnrood vlekkend na beschadiging.
Steel 7-12 x 1-2 cm, glad, wit, onder de vliezige, hangende, gestreepte, witte (soms gele ring: var. annulosulphurea), schubbig-viltig, wit tot roodbruin, met een knolvormig verdikte voet met velumresten. Vlees wit, rozerood verkleurend. Geur zwak.
+
Steel 7-12 x 1-2 cm, glad, wit, onder de vliezige, hangende, gestreepte, witte (soms gele ring: var. annulosulphurea), schubbig-viltig, wit tot roodbruin, met een knolvormig verdikte voet met velumresten. Vlees wit, rozerood verkleurend. Geur zwak.[[Bestand: Parelamaniet).JPG|thumb|300px|right|Parelamaniet]]
'''Eetbaar'''zie recept suggestie onderaan de pagina.
+
Voorkomen: In loof- en naaldbossen en lanen op voedselarme grond.
  
Voorkomen
+
Status: Algemeen.
In loof- en naaldbossen en lanen op voedselarme grond. Algemeen.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
 
Algemeen, Meetnet.
 
Narcisamaniet
 
  
 +
Algemene richtlijnen voor het eetklaar maken: Goed schoonmaken c.q. wassen en snijden. '''Altijd verhitten tot in ieder geval boven 70 graden''' i.v.m. het neutraliseren van aanwezige gifstoffen.
 +
Te gebruiken in risotto, soep, los als eiwit component, in salades, ingelegd in zoetzuur, in pasta’s, omeletten, tapenade en sauzen.
 +
In de koelkast bewaren en snel verwerken, niet in plastic zak bewaren of verzamelen. Zie recept suggesties onderaan de pagina en het hoofdje met mogelijke verwisseling met de panteramaniet.
 +
 +
 +
'''Narcisamaniet''' Amanita gemmata '''Verdacht''' De eetbaarheid is omstreden.
 +
 +
Beschrijving:
  
Beschrijving
 
 
Hoed halfbolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 5-7 cm, glad, bleek oker- tot citroengeel, met witte plakjes en een bleke, gestreepte rand.
 
Hoed halfbolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 5-7 cm, glad, bleek oker- tot citroengeel, met witte plakjes en een bleke, gestreepte rand.
 
Lamellen wit.
 
Lamellen wit.
Steel 7-10 cm x 8-12 mm, glad, wit met een lichtgele top, met een vergankelijke, witte ring en een door een vliezige beurs omgeven, brede knolvoet. Vlees wit. Geur zwak.
+
Steel 7-10 cm x 8-12 mm, glad, wit met een lichtgele top, met een vergankelijke, witte ring en een door een vliezige beurs omgeven, brede knolvoet. Vlees wit. Geur zwak.  
'''Giftig.'''
+
Voorkomen: In loof- en naaldbossen en lanen, bij beuk, eik en den, op arme, zure grond. Zomer-herfst.
  
Voorkomen
+
Status: Vrij algemeen.
In loof- en naaldbossen en lanen, bij beuk, eik en den, op arme, zure grond. Zomer-herfst.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
 
Vrij algemeen, Meetnet.
 
Porfieramaniet
 
  
 +
'''Roodbruine slanke amaniet'''[[Bestand:Roodbruine slanke amaniet.jpg|thumb|200px|right|Roodbruine slanke amaniet]] Amanita fulva
  
 
Beschrijving
 
Beschrijving
Hoed stomp kegelvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 5-9 cm, glad, zijdeachtig glanzend, grijs- tot roodbruin.
+
 
 +
Hoed eivormig, dan vlak met een verhoogd centrum, Ø 4-9 cm, glad, oranje- tot roodbruin, met een gestreepte, bleke rand.
 
Lamellen wit.
 
Lamellen wit.
Steel 10-13 cm x 8-15 mm, gestreept, wittig met grijs violette basis, met een dunne, gestreepte, grijs violette ring en een door een beurs omgeven, sterk gerande knolvoet. Vlees wit. Geur muf.
+
Steel 7-10 cm x 10-15 mm, glad, wit tot crème met oranjebruine tint, met een grote zakvormige, vliezige, wittige tot bleek oranjebruine beurs om de steelbasis. Vlees wit. Geur zwak. Voorkomen: Bij loofbomen (berk, eik, beuk), soms bij naaldbomen in bossen en lanen op zandgrond. Zomer-herfst.
'''Verdacht'''
 
  
Voorkomen
+
Status: Algemeen.
In loof- en naaldbossen (dennen) en lanen op arme zandgrond.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
+
'''Eetbaar''' Wel goed verhitten! Smakeloos dus daarom nauwelijks aan te raden, wat ook geldt voor de hieronder vermelde grijze slanke amaniet.
Zeldzaam, Rode Lijst (Bedreigd), Meetnet.
 
Prachtamaniet
 
  
 +
 +
'''Grijze slanke amaniet''' Amanita vaginata
  
 
Beschrijving
 
Beschrijving
Hoed kegelvormig, dan breed klokvormig tot uitgespreid, Ø 7-12 cm, glad, okerbruin tot donker grijsbruin, met een gegroefde rand en grote, vuil grijze plakken.
 
Lamellen wit.
 
Steel 10-13 cm x 15-30 mm, bleek geelbruin, met horizontale, vlokkige, wittige zones, aan de basis 2-3 ringvormige zones en met een door een beurs omgeven knolvoet. Vlees wit. Geur zwak.
 
  
Voorkomen
+
Hoed eivormig, dan vlak met een verhoogd centrum, Ø 5-9 cm, glad, grijs tot grijsbruin (wit : var. alba), met een gestreepte rand.
Bij loofbomen, vooral eik, in loofbossen en lanen op rivierklei.
+
Lamellen dicht opeen, wit.
Ectomycorrhizavormend.
+
Steel 13-20 cm x 15-20 mm, glad, wittig met een grijsbruine zweem, met een grote zakvormige, vliezige, grijzige beurs om de versmalde steelbasis. Vlees wit. Geur zwak. Voorkomen: In loofbossen en lanen, vooral bij populier (eik, berk, hazelaar), op klei, leem en voedselrijk en/of kalkrijk zand. Zomer-herfst.
 +
 
 +
Status: Matig algemeen, Rode Lijst (Kwetsbaar).
 +
 
 +
'''Eetbaar'''
 +
 
 +
Extra informatie: [[Bestand:keizersamanieten.jpg|thumb|300px|right|Keizersamanieten]]
 +
'''In de Grijze slanke amaniet aanwezige gifstoffen, die bloedarmoede en blokkering van de nierfuncties kunnen veroorzaken, worden bij voldoende verhitting onschadelijk gemaakt.'''
 +
 
 +
 
 +
'''Keizersamaniet''' Amanita caesarea
 +
 
 +
Deze culinair interessante amaniet komt niet in Nederland voor. Bij de horeca groothandel en op biologische markten schaars verkrijgbaar. Let wel op de versheid van de paddenstoelen. Oud verliest hij veel van zijn subtiele aroma's.
 +
Een van de weinige paddenstoelen die rauw te consumeren is op dezelfde manier als truffel. De smaak heeft ook iets weg van truffel. Rauw geschaafd over een gerecht komt het aroma het best tot zijn recht. Ook erg lekker als een klein gerechtje rauw geschaafd overgoten met extra vierge olijfolie en bestrooid met peper en zout. Een van de lekkerste wilde paddenstoelen.
 +
 
 +
 
 +
==Verschillen tussen Panteramaniet en Parelamaniet==
  
Status
+
'''Panteramaniet:'''
Zeer zeldzaam, Rode Lijst (Bedreigd).
 
  
Bleke amaniet
+
'''Dodelijk giftig'''
  
 +
Alles behalve de hoed is wit, de hoed varieert van donkerbruin tot lichtbruin, zelden wit.
  
Beschrijving
+
De hoedrand is gestreept.
Hoed kegelvormig, dan klokvormig, Ø 8-12 cm, glad, licht of donker grijzig- of zalmkleurig-okergeel tot bruingrijs, soms met vuilwitte plakken, met een zwak gestreepte rand.
 
Lamellen wit tot crème.
 
Steel 7-12 x 1-3 cm, wit, met wittige of gelige vlokjes in gordels, een ringzone vormend aan de basis en met een vliezige, wittige beurs om de steelvoet. Vlees wit. Geur zwak, onaangenaam.
 
  
Voorkomen
+
De annulus, de ring onder de hoed is ongestreept.
Bij oude loofbomen (eik) in lanen op rivierklei.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
+
Velumresten op de hoed zijn wrattig en zuiver wit.
Zeer zeldzaam, Rode Lijst (Gevoelig).
 
  
Roodbruine slanke amaniet
+
Geen roodroze verkleuring in vruchtlichaam of vlees bij kneuzing of doorsnijden.
  
 +
'''Parelamaniet:'''
  
Beschrijving
 
Hoed eivormig, dan vlak met een verhoogd centrum, Ø 4-9 cm, glad, oranje- tot roodbruin, met een gestreepte, bleke rand.
 
Lamellen wit.
 
Steel 7-10 cm x 10-15 mm, glad, wit tot crème met oranjebruine tint, met een grote zakvormige, vliezige, wittige tot bleek oranjebruine beurs om de steelbasis. Vlees wit. Geur zwak.
 
 
'''Eetbaar'''
 
'''Eetbaar'''
  
Voorkomen
+
Alle delen zijn wittig tot bleekbruin met rood roze zweem, behalve de hoed die lichtgeel tot vrij donker vleeskleurig bruin kan zijn.
Bij loofbomen (berk, eik, beuk), soms bij naaldbomen in bossen en lanen op zandgrond. Zomer-herfst.
+
Ectomycorrhizavormend.
+
De hoedrand is ongestreept.
 +
 
 +
De annulus, de ring onder de hoed is verticaal gestreept. Het helpt om met je telefoon een foto te maken en deze te vergroten om de strepen goed te zien.
 +
 
 +
De velumresten op de hoed zijn wrattig en vuilwit tot vleeskleurig met soms met roodroze gloed.
 +
 
 +
Bij kneuzing of doorsnijden kleurt het vlees rood roze. Dat kan een paar uur duren.
 +
 
 +
 
 +
==Parelamaniet. Recepten voor 4 personen==
 +
 
 +
'''Altijd verhitten tot in ieder geval boven 70 graden''' i.v.m. het neutraliseren van aanwezige gifstoffen.
 +
Te gebruiken in risotto, soep, los als eiwit component, in salades, ingelegd in zoetzuur, in pasta’s, omeletten, tapenade en sauzen.
  
Status
+
Bereidingstijden bij benadering, afhankelijk van de grootte van de paddenstoel.
Algemeen, Meetnet.
+
Koken, 5-7 minuten
 +
Roerbakken 2-4 minuten
 +
Frituren 2-4 minuten
 +
Grillen 2-4 minuten
 +
Smoren 10 minuten
 +
Stomen 6 minuten
  
Grijze slanke amaniet
 
  
 +
'''Paddenstoelenschnitzel met parelamaniet'''
  
Beschrijving
+
Ingrediënten:
Hoed eivormig, dan vlak met een verhoogd centrum, Ø 5-9 cm, glad, grijs tot grijsbruin (wit : var. alba), met een gestreepte rand.
 
Lamellen dicht opeen, wit.
 
Steel 13-20 cm x 15-20 mm, glad, wittig met een grijsbruine zweem, met een grote zakvormige, vliezige, grijzige beurs om de versmalde steelbasis. Vlees wit. Geur zwak.
 
'''Eetbaar'''
 
  
Voorkomen
+
* 500 gram parelamaniet eventueel gemengd met andere soorten eetbare paddenstoelen
In loofbossen en lanen, vooral bij populier (eik, berk, hazelaar), op klei, leem en voedselrijk en/of kalkrijk zand. Zomer-herfst.
+
* gesnipperde ui
Ectomycorrhizavormend.
+
* verse peterselie of bieslook
 +
* 1 aardappel rauw geraspt
 +
* paneermeel
 +
* 3 eieren
 +
* tarwebloem
 +
* roomboter
 +
* zonnebloem olie
 +
* peper, zout, en citroen
  
Status
+
Bereiding:
Matig algemeen, Rode Lijst (Kwetsbaar).
 
  
Extra informatie
+
Snijd de paddenstoelen in kleine brunoise en bak tot ze vocht loslaten en minimaal 70 C zijn. Meng met de in stukjes gesneden groente, enkele lepels paneermeel, aardappelrasp, peper en zout en ei erbij en laat stollen tot een stevige koek. Laten afkoelen en vorm 4 niet te dunne schnitzels. Paneren met bloem, ei en paneermeel. Bakken in olie en boter.  
'''In de Grijze slanke amaniet aanwezige gifstoffen, die bloedarmoede en blokkering van de nierfuncties kunnen veroorzaken, worden bij voldoende verhitting onschadelijk gemaakt.'''
+
Serveer met gefrituurde peterselie en citroen.
Kleverige knolamaniet
 
  
  
Beschrijving
+
'''Roerei met parelamaniet'''
Hoed kegelvormig, dan gewelfd tot uitgespreid, soms met een verhoogd centrum, Ø 5-12 cm, glad, wat kleverig, zuiver wit.
 
Lamellen dicht opeen, wit.
 
Steel 9-12 x 1-2 cm, wit, vaak wat gebogen, rafelig-vezelig, met een tere en vergankelijke witte ring en met om de smalle knolvormige steelbasis een grijze beurs. Vlees wit. Geur onaangenaam zoetig.
 
'''Dodelijk Giftig'''
 
  
Voorkomen
+
Ingrediënten:
In loofbos en lanen (beuk, eik, berk).
+
250 gram parelamaniet, 8 eieren, room naar smaak, peper en zout, gesnipperde ui, gehakte platte peterselie, boter en eventueel blokjes ham of spek.
Ectomycorrhizavormend.
+
Plakjes tomaat, , zuurdesembrood, slablaadjes en kruiden voor garnering.
  
Status
+
Bereiding:
Zeer zeldzaam, Rode Lijst (Bedreigd), Meetnet.
+
Maak roereimassa van room, peterselie, ei en peper en zout. Snijd de schoongemaakte parelamaniet in stukjes. Snijd, hak de peterselie, ui en ham of spek in de gewenste grootte.
 +
Bak de ui glazig en voeg parelamaniet toe totdat deze minimaal 70 C is. Dan spek of ham meebakken en dan de roereimassa in de pan laten stollen tot de gewenste dikte, serveer warm en garneer naar wens.
  
Verwante en/of gelijkende soorten
 
Amanita citrina var. Alba
 
Zwarte amaniet
 
  
 +
'''Bruchetta met parelamaniet'''
  
Beschrijving
+
Ingrediënten:
Hoed gewelfd, dan uitgespreid tot vlak, Ø 2-9 cm, grijs- of sepiabruin tot zwart, wat lichter onder de schubben, sterk harig-schubbig met piramidale wratten in het centrum.
+
500 gram in stukjes gesneden parelamaniet, 1 gesnipperde ui, 25 gram gehakte platte peterselie, peper en zout. 2 knoflook teentjes, 1 heel en 1 geperst.
Lamellen vrij dik, wit-crème tot zalmkleurig.
+
Olijfolie en roomboter.
Steel 7-13 cm x 10-25 mm, boven de ring bleek sepiabruin gegordeld, met een bleek grijsbruine stevige afhangende getande ring met donkere vlokjes aan de onderzijde, de steel onder de ring harig-schubbig wordend van de in schubben opbrekende sepiabruine beurs om de steelbasis, de steelbasis wortelend. Vlees wit. Geur opvallend, naar natte rubberen handschoenen.
 
Sporeekleur wit tot bleekcrème.
 
  
Voorkomen
+
Bereiding:
In loofbossen en houtwallen met jonge loofbomen (es) op veen en klei. Late herfst.
+
4 sneden desembrood in smeren met knoflook teen en olijfolie. Op de grill toasten en op borden reserveren. Bak in olie en roomboter de ui glazig, voeg de geperste knoflook toe, de parelamaniet en de peterselie en controleer dat alles minimaal 70 C is.
Mogelijk saprofiet.
+
Schep de massa op de bruchetta en garneer naar wens.  
 +
Variëren met toevoeging van olijven, andere paddenstoelen, vlees of vis is aan te bevelen.
  
Status
 
Zeer Zeldzaam.
 
Stekelkopamaniet
 
  
 +
'''Parelamaniet''':
  
Beschrijving
+
Komt voor van juni tot en met oktober
Hoed bolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 7-9 cm, wit of zilvergrijs tot gelig, wat kleverig, bedekt met witte tot okerkleurige, grove kegelig-wrattige schubben en met van de rand afhangende, getande velumresten.
 
Lamellen dicht opeen, wit-crème met vleeskleurige weerschijn en een gewimperde rand.
 
Steel 8-10 cm x 10-15 mm, wittig-crème, met een wit-crème afhangende wol-lig-vlokkige ring met wratjes aan de rand en met een witcrème beurs om de opgezwollen voet. Vlees wit met groenige zweem. Geur onaangenaam.
 
Sporeekleur bleekgroen.
 
'''Verdacht'''
 
  
Voorkomen
+
<gallery widths=400 heights=300 perrow=2>
Bij loofbomen (eik, beuk) in loofbossen en lanen op rivierklei en kalkrijke leem. Kalk- en warmte minnend.
+
Bestand:Panteramaniet donkerbruin.JPG| Panteramaniet met de kenmerkende donkerbruine hoedkleur. Echter de panteramaniet komt voor van donkerbruin tot lichtbruin. zie foto boven
Ectomycorrhizavormend.
+
Bestand: Amanita fulva.jpg| Duidelijk is te zien dat de plaatjes los staan van de steel.
 +
Bestand: Amanita gemmata.jpg| Narcisamaniet.
 +
Bestand: Grijze slanke amaniet.jpg| Grijze slanke amaniet.
 +
</gallery>
  
Status
 
Zeer zeldzaam.
 
  Brokkelzakamaniet
 
  
  
Beschrijving
+
[[categorie:Juni]]
Hoed gewelfd tot uitgespreid met centraal bultje, Ø 5-12 cm, bruin tot olijf-bruin of grijs, vaak met grijswitte velumplakjes, hoedrand gevoord.
+
[[categorie:Juli]]
Lamellen tamelijk wijd uiteen, wit.
+
[[categorie:Augustus]]
Steel 7-14 x 1-2 cm, bleker dan de hoed, met gordels van grijzige schubjes, steelvoet met wittige tot grijzige, wijde, brokkelige beurs. Vlees wittig-grijzig.
+
[[categorie:September]]
Geur zwak.
+
[[categorie:Oktober]]
Sporeekleur wit.
 
  
Voorkomen
+
[[categorie:Paddenstoel]]
In loof- en naaldbossen op zure leembodems.
 
Ectomycorrhizavormend.
 
  
Status
+
Bron Soortenbank en http://paddenstoelenjager.blogspot.com/2015/07/amaniet-of-ama-nooit-niet.html
Zeer zeldzaam (Rode Lijst Gevoelig
 

Huidige versie van 27 jan 2021 om 15:31

Amanieten

Familie amanitaceae, geslacht amanieten
Groene knolameniet in diverse stadia

Plaatjeszwam. Sporenpoeder wit. Lamellen vrij. In Nederland komen verschillende soorten voor, eetbare maar ook dodelijk giftige soorten. Het is daarom aan te raden om alleen onder supervisie van zeer ervaren en bekwame mycologen amanieten te plukken, laat staan te consumeren.

Gemeenschappelijke kenmerken van amanieten

Hoed met of zonder vlokkige velum resten, lamellen wit, zelden goudgeel, lamellen vrij van steel. Sporenpoeder wit, al dan niet amyloïde (zwarte of violette verkleuring van de celwanden). Steel knolvormig verdikt, deels met beurs, ring al of niet aanwezig. Sporen rondachtig of elliptisch, glad zonder kiemsporen.

Mycorrhiza zwammen (symbiose tussen boom en zwam waarbij de zwam een mantel van hyfen (draadvormige cellen) vormt rond de worteltoppen van de boom.

Alle amanieten zijn in jonge toestand omgeven door een aaneengesloten wit vlies, het velum universale, terwijl een ander kleiner vlies als een gedeeltelijk omhulsel Velum partiale, de hoed rand met de steel verbindt en daardoor de plaatjes bedekt. Wanneer de paddenstoel in lengte en breedte gaat groeien, de steel langer wordt en de hoed zich gaat uitspreiden, dan scheuren de weinig rekbare omhulsels (velum) in. Boort de hoed zich door het algemeen omhulsel heen dan blijft er een zak (volva) aan het ondereinde van de knolvormige steel zitten. Als het omhulsel opzij openbreekt, blijven er aan de knolvormige verdikte steelvoet een of meer concentrische op– of afstaande banden of ringen, en op de hoed blijven schubben of plakjes, zichtbaar. (De typische witte stippen op de Vliegenzwam.)

NB. Door regen kunnen deze witte plaatjes van de hoed afspoelen.
Vliegenzwam 2.jpg

Aan de steel een brede vastzittende manchet.

Echter vanwege zeer talrijke afwijkingen en kleurvariëteiten is de kans op verwisseling van giftige en niet giftige soorten enorm groot.

Overzicht van in Nederland voorkomende amanieten

Vliegenzwam Amanita muscaria Giftig!

Beschrijving
Groene knolameniet met onder de hoed de manchet en bij de knol de beurs

Hoed bolvormig, dan uitgespreid tot vlak, Ø 8-20 cm, glad, helderrood, oranje-geel verblekend, met vergankelijke, piramidevormige, witte vlokken. Lamellen wit. Steel 8-18 x 1-2 cm, wit, aan de voet vlokkig, met een witte tot gelige ring. Vlees wit. Geur zwak. Voorkomen: In bossen en lanen bij loofbomen (berk, eik, beuk, linde) en naaldbomen (den, spar) op zand- en veengrond.

Status algemeen.


Groene knolamaniet Amanita phalloides Dodelijk giftig!!!

Beschrijving

Hoed bolvormig, dan uitgespreid tot vlak, Ø 4-12 cm, glad, fijn radiair gestreept, wit (var. alba) tot groenig of gelig met een olijfkleurige weerschijn. Lamellen dicht opeen, wit. Steel 7-10 x 1-2 cm, glad, onder de hangende, vliezige, witte ring glad of vliezig-vlokkig, wit, met om de knolvormig verdikte steelbasis een witte tot crème beurs. Vlees wit. Geur weeïg-zoetig. Voorkomen: In loofbossen en lanen, voornamelijk bij eiken, op voedselrijke bodem.

Status vrij algemeen.


Gele knolamaniet Amanita citrina Verdacht Zwak giftig. Na verhitting verdwijnt de gifwerking. Wij raden af om deze soort te eten.

Panteramaniet

Beschrijving

Hoed bolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 4-10 cm, glad, ivoorwit tot bleek citroengeel in het centrum, vaak bedekt met witte tot gelig-bruine plakjes. Lamellen wit. Steel 6-8 cm x 8-12 mm, gestreept boven de vliezige, witte ring, ivoorwit met gelige top, met een brede, door een beurs omgeven knolvoet. Vlees wit. Geurt naar rauwe aardappels. Komt voor in loofbossen en gemengde bossen, vooral bij eiken en beuken, op zandgrond.

Status algemeen.


Panteramaniet Amanita pantherina Zeer giftig

Beschrijving

Hoed bolvormig, dan gewelfd tot uitgespreid, Ø 6-10 cm, glad, oker- tot donkerbruin, met witte, wrattige schubjes. Lamellen dicht opeen, wit. Alle onderdelen zijn zuiver wit, op de hoed na. Hoed is soms licht bruin zelden wit (albinovorm). Steel 9-13 cm x 10-15 mm, glad, wit, met een rafelige, hangende, witte ring, aan de basis met ringvormige, vlokkige zones en een witte beurs om de sterk opgezwollen voet. Vlees wit. Geur zwak, aangenaam. Voorkomen: Bij loofbomen (eik, beuk, berk), soms bij naaldbomen, in loofbossen en gemengde bossen en lanen.

Status: Vrij algemeen.


Parelamaniet Amanita rubenscens Eetbaar Mogelijke verwisselingen met de Panteramaniet en de Grauwe amaniet

Beschrijving

Hoed bolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 5-15 cm, glad, roze bruin tot vleeskleurig, met witte tot rozerode plakjes. Lamellen wit, wijnrood vlekkend na beschadiging.

Steel 7-12 x 1-2 cm, glad, wit, onder de vliezige, hangende, gestreepte, witte (soms gele ring: var. annulosulphurea), schubbig-viltig, wit tot roodbruin, met een knolvormig verdikte voet met velumresten. Vlees wit, rozerood verkleurend. Geur zwak.
Parelamaniet

Voorkomen: In loof- en naaldbossen en lanen op voedselarme grond.

Status: Algemeen.


Algemene richtlijnen voor het eetklaar maken: Goed schoonmaken c.q. wassen en snijden. Altijd verhitten tot in ieder geval boven 70 graden i.v.m. het neutraliseren van aanwezige gifstoffen. Te gebruiken in risotto, soep, los als eiwit component, in salades, ingelegd in zoetzuur, in pasta’s, omeletten, tapenade en sauzen. In de koelkast bewaren en snel verwerken, niet in plastic zak bewaren of verzamelen. Zie recept suggesties onderaan de pagina en het hoofdje met mogelijke verwisseling met de panteramaniet.


Narcisamaniet Amanita gemmata Verdacht De eetbaarheid is omstreden.

Beschrijving:

Hoed halfbolvormig, dan gewelfd tot vlak, Ø 5-7 cm, glad, bleek oker- tot citroengeel, met witte plakjes en een bleke, gestreepte rand. Lamellen wit. Steel 7-10 cm x 8-12 mm, glad, wit met een lichtgele top, met een vergankelijke, witte ring en een door een vliezige beurs omgeven, brede knolvoet. Vlees wit. Geur zwak. Voorkomen: In loof- en naaldbossen en lanen, bij beuk, eik en den, op arme, zure grond. Zomer-herfst.

Status: Vrij algemeen.


Roodbruine slanke amaniet
Roodbruine slanke amaniet
Amanita fulva

Beschrijving

Hoed eivormig, dan vlak met een verhoogd centrum, Ø 4-9 cm, glad, oranje- tot roodbruin, met een gestreepte, bleke rand. Lamellen wit. Steel 7-10 cm x 10-15 mm, glad, wit tot crème met oranjebruine tint, met een grote zakvormige, vliezige, wittige tot bleek oranjebruine beurs om de steelbasis. Vlees wit. Geur zwak. Voorkomen: Bij loofbomen (berk, eik, beuk), soms bij naaldbomen in bossen en lanen op zandgrond. Zomer-herfst.

Status: Algemeen.

Eetbaar Wel goed verhitten! Smakeloos dus daarom nauwelijks aan te raden, wat ook geldt voor de hieronder vermelde grijze slanke amaniet.


Grijze slanke amaniet Amanita vaginata

Beschrijving

Hoed eivormig, dan vlak met een verhoogd centrum, Ø 5-9 cm, glad, grijs tot grijsbruin (wit : var. alba), met een gestreepte rand. Lamellen dicht opeen, wit. Steel 13-20 cm x 15-20 mm, glad, wittig met een grijsbruine zweem, met een grote zakvormige, vliezige, grijzige beurs om de versmalde steelbasis. Vlees wit. Geur zwak. Voorkomen: In loofbossen en lanen, vooral bij populier (eik, berk, hazelaar), op klei, leem en voedselrijk en/of kalkrijk zand. Zomer-herfst.

Status: Matig algemeen, Rode Lijst (Kwetsbaar).

Eetbaar

Extra informatie:
Keizersamanieten

In de Grijze slanke amaniet aanwezige gifstoffen, die bloedarmoede en blokkering van de nierfuncties kunnen veroorzaken, worden bij voldoende verhitting onschadelijk gemaakt.


Keizersamaniet Amanita caesarea

Deze culinair interessante amaniet komt niet in Nederland voor. Bij de horeca groothandel en op biologische markten schaars verkrijgbaar. Let wel op de versheid van de paddenstoelen. Oud verliest hij veel van zijn subtiele aroma's. Een van de weinige paddenstoelen die rauw te consumeren is op dezelfde manier als truffel. De smaak heeft ook iets weg van truffel. Rauw geschaafd over een gerecht komt het aroma het best tot zijn recht. Ook erg lekker als een klein gerechtje rauw geschaafd overgoten met extra vierge olijfolie en bestrooid met peper en zout. Een van de lekkerste wilde paddenstoelen.


Verschillen tussen Panteramaniet en Parelamaniet

Panteramaniet:

Dodelijk giftig

Alles behalve de hoed is wit, de hoed varieert van donkerbruin tot lichtbruin, zelden wit.

De hoedrand is gestreept.

De annulus, de ring onder de hoed is ongestreept.

Velumresten op de hoed zijn wrattig en zuiver wit.

Geen roodroze verkleuring in vruchtlichaam of vlees bij kneuzing of doorsnijden.

Parelamaniet:

Eetbaar

Alle delen zijn wittig tot bleekbruin met rood roze zweem, behalve de hoed die lichtgeel tot vrij donker vleeskleurig bruin kan zijn.

De hoedrand is ongestreept.

De annulus, de ring onder de hoed is verticaal gestreept. Het helpt om met je telefoon een foto te maken en deze te vergroten om de strepen goed te zien.

De velumresten op de hoed zijn wrattig en vuilwit tot vleeskleurig met soms met roodroze gloed.

Bij kneuzing of doorsnijden kleurt het vlees rood roze. Dat kan een paar uur duren.


Parelamaniet. Recepten voor 4 personen

Altijd verhitten tot in ieder geval boven 70 graden i.v.m. het neutraliseren van aanwezige gifstoffen. Te gebruiken in risotto, soep, los als eiwit component, in salades, ingelegd in zoetzuur, in pasta’s, omeletten, tapenade en sauzen.

Bereidingstijden bij benadering, afhankelijk van de grootte van de paddenstoel. Koken, 5-7 minuten Roerbakken 2-4 minuten Frituren 2-4 minuten Grillen 2-4 minuten Smoren 10 minuten Stomen 6 minuten


Paddenstoelenschnitzel met parelamaniet

Ingrediënten:

  • 500 gram parelamaniet eventueel gemengd met andere soorten eetbare paddenstoelen
  • gesnipperde ui
  • verse peterselie of bieslook
  • 1 aardappel rauw geraspt
  • paneermeel
  • 3 eieren
  • tarwebloem
  • roomboter
  • zonnebloem olie
  • peper, zout, en citroen

Bereiding:

Snijd de paddenstoelen in kleine brunoise en bak tot ze vocht loslaten en minimaal 70 C zijn. Meng met de in stukjes gesneden groente, enkele lepels paneermeel, aardappelrasp, peper en zout en ei erbij en laat stollen tot een stevige koek. Laten afkoelen en vorm 4 niet te dunne schnitzels. Paneren met bloem, ei en paneermeel. Bakken in olie en boter. Serveer met gefrituurde peterselie en citroen.


Roerei met parelamaniet

Ingrediënten: 250 gram parelamaniet, 8 eieren, room naar smaak, peper en zout, gesnipperde ui, gehakte platte peterselie, boter en eventueel blokjes ham of spek. Plakjes tomaat, , zuurdesembrood, slablaadjes en kruiden voor garnering.

Bereiding: Maak roereimassa van room, peterselie, ei en peper en zout. Snijd de schoongemaakte parelamaniet in stukjes. Snijd, hak de peterselie, ui en ham of spek in de gewenste grootte. Bak de ui glazig en voeg parelamaniet toe totdat deze minimaal 70 C is. Dan spek of ham meebakken en dan de roereimassa in de pan laten stollen tot de gewenste dikte, serveer warm en garneer naar wens.


Bruchetta met parelamaniet

Ingrediënten: 500 gram in stukjes gesneden parelamaniet, 1 gesnipperde ui, 25 gram gehakte platte peterselie, peper en zout. 2 knoflook teentjes, 1 heel en 1 geperst. Olijfolie en roomboter.

Bereiding: 4 sneden desembrood in smeren met knoflook teen en olijfolie. Op de grill toasten en op borden reserveren. Bak in olie en roomboter de ui glazig, voeg de geperste knoflook toe, de parelamaniet en de peterselie en controleer dat alles minimaal 70 C is. Schep de massa op de bruchetta en garneer naar wens. Variëren met toevoeging van olijven, andere paddenstoelen, vlees of vis is aan te bevelen.


Parelamaniet:

Komt voor van juni tot en met oktober

Bron Soortenbank en http://paddenstoelenjager.blogspot.com/2015/07/amaniet-of-ama-nooit-niet.html