Veldzuring
Veldzuring (Rumex acetosa) is een overblijvende plant die meer dan een halve meter hoog kan worden. De bladeren zijn pijlvormig en gaafrandig. De bladeren van het rozet zijn gesteeld, maar langs de stengel zijn ze ongesteeld.
De bloemen zijn tweehuizig en bestaan uit kleine roodachtige en groene bloempjes. De bloeitijd is in mei en juni.
De plant komt op matig voedselrijke en matig vochtige grond voor, zoals in loofbossen, langs bospaden, beekoevers, rivieroevers. Vaak en met name op zonnige plaatsen zijn veel delen van de plant rood aangelopen.
Toepassingen
De jonge blaadjes worden in kleine hoeveelheden gebruikt in salades, soepen en als kruid voor sauzen. Bladeren kunnen gedroogd bewaard worden voor later gebruik. De bloemen kunnen als groente worden gekookt. Het zuur in de bladeren is oxaalzuur, wat ook in rabarber zit - daar is het niet verwonderlijk dan ook familie van. Oxaalzuur is een stof die kalk bindt waardoor het de opname belemmert, in grote hoeveelheden is het zelfs giftig maar dan moet men wel heel veel (zo'n 10 kilo) eten.
Het sap van de veldzuring kan gebruikt worden om melk te stremmen.
Kijk ook op de algemene pagina over > Zuring <
Verzamelen: februari-juni
Recepten
Een traditionele toepassing van veldzuring (ook wel zurkel genoemd in het vlaams/zeeuws)
Paling in 't groen
voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 kg paling
- 3 sjalotjes
- 2 glazen witte wijn
- 200 gram veldzuring
- 200 gram zevenblad (of spinazie)
- 200 gram kervel
- 100 gram waterkers
- 1 laurierblad
- 1 takje verse thijm
- 2 blaadjes salie
- 1 knoflookteen
- boter
- peper & zout
Was de veldzuring samen met de andere bladgroenten en snij ze fijn. Snipper de sjalotjes en zet ze in een pan met ruim boter aan. Snij de paling in moten en bak deze in de boter met sjalotjes. Blus de sjalotjes en paling met witte wijn en voeg de gesneden bladgroenten toe. Hak de knoflookteen fijn en voeg toe, samen met het laurierblad, de thijm en salie. Laat het geheel 10-15 minuten stoven (tot de paling beetgaar is) en breng op smaak met peper en zout.