Beuk

Uit Wildpluk wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

De beuk (Fagus sylvatica) is een van nature in Europa voorkomende boom. Met zijn grootte tot 40 meter is het een hoge boom. De schors vrij dun, grijs en glad. De bladeren zijn eivormig, tot 10 cm, hebben een spitse top, een gegolfde of soms getande gewimperde rand en een korte steel. Eerst doorschijnend lichtgroen en rimpelig, later glanzend donkergroen.

De beuk is eenhuizig; er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom. De knoppen zijn langwerpig en bestaan uit schubben. De bestuiving vindt plaats door de wind. De vruchten van een beuk zijn noten, welke worden omsloten door een napje, dat gevormd wordt uit de vruchtbladen en de schutblad. In elk napje zitten 2 nootjes. Als de nootjes rijp zijn opent het napje in vier delen en vallen de beukennootjes op de grond. De beukennootjes worden verspreid door o.a. eekhoorns, die ze gebruiken als wintervoorraad. De beuk kan goed tegen schaduw.

Toepassingen

Jong blad

De jonge bladeren kunnen rauw worden gegeten en worden toegevoegd aan een salade. Gebruik alleen de allerjongste bladeren, want de bladeren worden snel stug. Elk jaar worden in twee periodes van drie weken bladeren gevormd, de eerste keer in de lente en de tweede keer middenzomer. Verzamelen: april-mei

Beukennootjes

De noten zijn rijk aan proteïne en zijn zowel rauw als geroosterd eetbaar. Door ze eerst te schillen en te vermalen en daarna te persen komt de olie in de noten vrij. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bevatten beukennootjes geen blauwzuur. Wel bevat het bruine vliesje rondom de nootjes de stof fagine, die bij consumptie van grote hoeveelheden voor hoofdpijn kan zorgen. Door roosteren wordt de fagine onschadelijk gemaakt. Geroosterd noten worden gebruikt als vervanger van koffie. Verzamelen: september-oktober-november

Recepten

Beech Leaf Noyau

Ingrediënten:

  • 1 fles gin
  • 225 g witte suiker
  • 3 dl water
  • 1 glas brandewijn
  • een paar handen jonge beukenblaadjes


Verzamel eind april jonge, verse beukenblaadjes en rits ze van de takjes. Vul een lege pot of fles voor de helft met de bladeren en overgiet met de gin. Sluit de pot af en laat het 3 weken staan, alvorens de bladeren eruit te zeven. Kook de suiker in 3 dl water, laat afkoelen en voeg dit samen met een flink glas brandewijn bij de gin. Dit is genoeg voor 2 flessen noyau, succes bij je vrienden is gegarandeerd.

recept vertaald uit: Roger Phillips, Wild Food, ISBN: 9870330280693