Duindoorn

Uit Wildpluk wiki
Versie door OZZ (overleg | bijdragen) op 11 nov 2020 om 06:50
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Voorkomen

foto van de Bosbaas

De Duindoorn (Hippophae rhamnoides) komt van nature vooral voor in open, kalkrijke duinen. De duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een struik, verdraagt zout en is aangepast aan omstandigheden waarin weinig vocht beschikbaar is. Ook is hij goed bestand tegen het stuiven van het zand. De duindoorn is overblijvend en kan tot 4,5 meter hoog worden. De wortels vormen een wortelstelsel met meer dan 1 meter diepgaande hoofdwortels en horizontale uitlopers. De struik heeft meerder stammetjes met een grijze, gegroefde bast.

Kenmerken

De takken zijn doornig, dun en overdekt met zilverkleurige schubben, welke later donkerbruin kleuren. Aan het einde van het voorjaar krijgt de duindoorn smalle, grijsgroene bladeren. Die kleur wordt veroorzaakt door de haren op het blad die de duindoorn tegen uitdroging beschermen. De bladeren zijn verspreid, langwerpig tot smal spatelvormig, hebben een gave rand en een korte steel.

foto van Bosbaas

De steel is van boven grijsgroen en van onderen witachtig. De bloemen verschijnen voor de bladeren en bloeien in de maanden april en mei. De groenige bloemen zijn tweehuizig, er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke struiken. In het najaar draagt de vrouwelijke struik grote hoeveelheid vruchten. De vruchten bestaan uit oranje bijna bolronde bessen van 6 tot 8 mm groot.

Leuke weetjes

De oranje vruchten kunnen een winterlang aan de struiken blijven hangen. Op den duur gaan ze gisten, waarbij alcohol ontstaat. Vogels die ervan snoepen worden er dan dronken van.

Zoals de naam aangeeft is deze struik vooral in de duinen te vinden, hier en daar in grote hoeveelheden. Toch kun je duindoorn ook in het binnenland ontdekken nl op plaatsen waar kalkrijk zand is aangevoerd ten behoeve van de wegenbouw en langs het spoor.

Toepassingen

De vruchten zijn rijk aan vitamine C en A, maar zijn voor de meeste mensen te zuur om rauw te eten. Ze kunnen worden gebruikt om vruchtendrank te maken. De vruchten worden minder zuur door ze te koken of na nachtvorst. De vruchten zijn vanaf eind september rijp en hangen, indien ze niet door vogels worden opgegeten, de hele winter aan de struik.

Recepten

Hollandaise saus van duindoorn met cantharellen

Ingrediënten

  • 4 handen vol met wilde melde of waterkers, fijngehakt
  • 3 handen cantharellen, fijngesneden
  • 3 gedroogde witte sneetjes brood tot broodkruim fijngemalen
  • 150 gram gesmolten boter, liefst een beetje gebruineerd en daarna afgekoeld
  • 3 eierdooiers
  • 1/2 kopje duindoornbessensap
  • mespunt paprikapoeder
  • boter, zout en peper

Bereiding:

Rooster in een koekenpan met wat boter één hand cantharellen met het broodkruim. Voeg peper en zout toe naar smaak. Laat afkoelen. Sauteer de rest van de paddenstoelen tot het zijn vocht loslaat voeg waterkers toe met een klont boter. Breng op smaak met peper en zout. Klop voor de hollandaise saus de eidooiers met het duindoornsap "au bain mairie" totdat het luchtig wordt. Voeg de boter eerst druppelsgewijs toe. Laat de saus niet koken! Als de saus dikker wordt kun je de boter al kloppend in een straaltje toevoegen. Zorg dat de boter goed opgenomen wordt. Als de boter op is en de saus licht gebonden is breng dan op smaak met paprikapoeder en peper en zout. Schenk hem over en voeg de cantharellen en waterkers toe.

Deze saus is lekker bij gestoofde vis of artisjokbodems

Recept gevonden op https://www.dehippevegetarier.nl/ en bewerkt door Roel van Kollem.

Pittige salsa met duindoorn

Ingrediënten:

  • 1 rode paprika, fijngesneden
  • 1 groene paprika, fijngesneden
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 3 tomaten, fijngeneden
  • 1 of 2 verse Spaanse pepers, zeer fijngesneden, eventueel de zaadjes verwijderd
  • 3 kopjes verse of bevroren duindoornbessen
  • 2 knoflooktenen, fijngeneden
  • 1 eetl suiker
  • 2 handjes korianderblaadjes, fijngesneden
  • 1 theel gemalen komijn
  • limoensap naar smaak
  • peper en zout

Bereiding:

Pureer 2 kopjes duindoornbessen met een staafmixer en druk door een zeef. Meng alle ingrediënten behalve de hele duindoornbessen in een kom. Voeg de hele duindoornbessen toe.

Inspiratie opgedaan op https://www.dehippevegetarier.nl/


  • Van de bessen kun je siroop, jam, compôte of dranken van maken

Verzamelen: augustus-november


Zoek of meld duindoornstruiken bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!