Braam

Uit Wildpluk wiki
Versie door Roel (overleg | bijdragen) op 11 aug 2012 om 10:52

De Gewone braam of Bosbraam (Rubus fruticosus) is een meerjarige struikachtige plant die algemeen voorkomend. De bladeren overlappen elkaar niet aan de randen. De steeltjes van de blaadjes van een vijftallig blad zijn 0-8 mm lang. De bladeren blijven tot laat in de herfst of het begin van de winter aan de plant. De onderzijde van de bladeren bevatten stekels. De stengel is niet of nauwelijks berijpt en met sterke stekels bezet. De plant klimt tot 1,5 tot 3 meter hoog. 

De bloemen zijn wit of roze en bloeien in juli en augustus. De kelkbladen zijn niet toegespitst.

De kroonblaadjes zijn vaak iets elliptisch van vorm. De vruchten zijn van donkerblauw tot blauwrood en verschijnen in augustus en september. De vrucht bestaat uit een verzameling (steen)-vruchtjes, de deelvruchtjes zijn alle goed ontwikkeld. Ze groeien alleen aan tweejarige stengels.

Bramen worden op lichtzure tot zure grond aangetroffen. Bramen groeien op arme grond, maar ook op omgewerkte voedselrijke grond.

De dauwbraam (Rubus caesius) is een kruipende overblijvende plant. De takken zijn kruipend, en 1 tot 3 meter lang. De bladeren groeien altijd in 3-tallen. De kelkbladen zijn lang gespitst. De bloemen zijn wit of roze. De vruchten zijn vaak iets kleiner dan die van de bosbraam, hebben een lager suikergehalte en zijn iets sappiger. Ze houdt van kalk en open plaatsen met veel zon. Ze houdt ook van humus, maar nodig is dit niet, ook op vrijwel puur zand groeit ze en brengt bloemen en vruchten voort.

Toepassingen

De vruchten kunnen zowel rauw of gekookt gegeten worden en worden verwerkt in siroop, jam en tot sap. Om de wortel eetbaar te maken moet het lang worden gekookt. De wortel mag echter niet te jong en niet te oud zijn. Thee kan van gedroogde, maar jonge bladeren worden gemaakt. Verzamel jonge scheuten als ze in de lente net uit de grond komen en ze nog zacht zijn. Pel de jonge scheuten en gebruik ze voor in een salade. Van de stengels kan touw worden gemaakt.

Bramenwhisky

  • 1 pond bramen
  • 1 ons suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 pijpje kaneel
  • 1 fles whisky
  • optie: klein stukje schil van onbespoten citroen of sinaasappel erbij.

Was de bramen en doe ze in een schone glazen pot, of weckfles. Maak ze met een vork een beetje fijn en strooi er de suiker over. Doe er de kruiden bij. Giet er de whisky over en sluit de pot of fles af. Af en toe schudden. Na 2 maanden filtreert u de bramenwhisky en proeft of u ze zoet genoeg vindt. Bottelen.

Recept Roel van Kollem met dank aan Lizet Kruyf


  • Blad > Th

Verzamelen: mei-september

  • Vruchten > Sa, Ja, Si

Verzamelen: augustus-september


Zoek of meld een bramenstruik bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl!