Stobbezwammetje: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
|||
Regel 20: | Regel 20: | ||
Alleen de hoedjes gebruiken. Voor soepen en sauzen en duxelles. | Alleen de hoedjes gebruiken. Voor soepen en sauzen en duxelles. | ||
'''Recept:''' | =='''Recept:'''== | ||
Bloemkool met Stobbezwammetjes | Bloemkool met Stobbezwammetjes |
Versie van 26 jan 2021 20:07
Latijnse naam Kuehneromyces mutabilis, synoniem: Pholiota mutabilis.
Lid van de familie strophariaceae
Kenmerken
Hoed 2 -6 cm breed, van bolrond groeit naar zwak gebocheld, van olijfgeel tot okerbruin, oranje met vochtige randen, vanaf het centrum verblekend.
Steel bleekgeel vanaf de basis bruin wordend, met vlezige ring, daaronder vlokkig geschubd en later hol.
Lamellen vastgehecht door rijpen snel kaneel roest bruin kleurend.
Vlees geelachtig, zacht aangename kruidige geur en smaak. Alleen de hoeden gebruiken, wordt ook gekweekt.
Voorkomen: in bosjes bijeen op stronken van loofbomen, sapotroof, (levend van dood organisch materiaal,) algemeen voorkomend
Gebruik: Alleen de hoedjes gebruiken. Voor soepen en sauzen en duxelles.
Recept:
Bloemkool met Stobbezwammetjes
Ingrediënten: bloemkoolroosjes in dunne plakjes gesneden 200 gram stobbezwammetjes hoeden olie knoflook 2 eetlepels oestersaus 1 bosui 1 eetlepel lichte sojasaus Blancheer de bloemkool en de stobbezwammetjes, bak de bloemkool en de zwammetjes, voeg dan de knoflook toe, blus af met de soja en de oestersaus. Proef en voeg peper en eventueel water/groetenbouillon toe. Serveer met rijst of tarwenoedels.
Eetbaar en smakelijk. Mogelijke verwarring met de zeer giftige Bundel- en Kraagmosklokjes en Zwavelkopjes. Daarom alleen verzamelen door gevorderde paddenstoelenzoekers.
Verzamelen: mei-november