Sleedoorn: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 23: | Regel 23: | ||
* 2 laurierbladeren | * 2 laurierbladeren | ||
* 2 kruidnagels | * 2 kruidnagels | ||
* | * 200 g zeezout | ||
* 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden | * 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden | ||
* 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes gesneden | * 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes gesneden | ||
Regel 29: | Regel 29: | ||
* 1/4 l olijfolie | * 1/4 l olijfolie | ||
Kruiden, zout en water 5 á 10 minuten opkoken en laten afkoelen. De bessen in een hoge pot doen en de gezeefde en afgekoelde kruidenpekel erop gieten. | Kruiden, zout en water 5 á 10 minuten opkoken en laten afkoelen. De bessen in een hoge pot doen en de gezeefde en afgekoelde kruidenpekel erop gieten. Zorg dat de bessen onder de pekel staan met een plasticzakje met daarin pekel of een gewicht. Sluit af met een bord. Ik gebruik daar vaak weckpotten voor die ik afsluit zonder rubberring. Dan kan de lucht er wel uit maar komt er niet in. 3 maanden laten staan. | ||
Sleedoornbessen afgieten, afspoelen en goed laten | Sleedoornbessen afgieten, afspoelen en goed laten uitdruipen. 1 dag laten drogen. De bessen verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren. | ||
Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine | Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine |
Versie van 3 nov 2015 16:39
Deze pagina bevat nog geen botanische omschrijving, help ons door dit artikel te starten!
Recepten
Sleedoornwijn
Ingrediënten voor 7 liter:
- 180 g jonge sleedoornblaadjes, geplukt in mei
- 1 liter vodka
- 5 liter rosé of rode wijn
- 700 g poedersuiker
Laat de blaadjes een week in de vodka macereren. Voeg de wijn en suiker toe en laat 21 dagen staan. Doe door een kaasdoek en stop in flessen.
Met dank aan Marianne Fischer. Noot: Dit is een werk in ontwikkeling. We zijn benieuwd naar het resultaat.
Ingemaakte sleedoornbessen
- 1 kg rijpe (maar niet te zachte) bessen
- 1 l water
- 2 takjes tijm
- 2 laurierbladeren
- 2 kruidnagels
- 200 g zeezout
- 1 rode peper, zonder zaadjes en in strips gesneden
- 4 teentjes knoflook, schoongemaakt en in plakjes gesneden
- 10 zwarte peperkorrels of 15 paradijskorrels (verkrijgbaar bij Jacob Hooy)
- 1/4 l olijfolie
Kruiden, zout en water 5 á 10 minuten opkoken en laten afkoelen. De bessen in een hoge pot doen en de gezeefde en afgekoelde kruidenpekel erop gieten. Zorg dat de bessen onder de pekel staan met een plasticzakje met daarin pekel of een gewicht. Sluit af met een bord. Ik gebruik daar vaak weckpotten voor die ik afsluit zonder rubberring. Dan kan de lucht er wel uit maar komt er niet in. 3 maanden laten staan.
Sleedoornbessen afgieten, afspoelen en goed laten uitdruipen. 1 dag laten drogen. De bessen verdelen over potjes met schroefdeksel, met de olijolie bedekken en in de koelkast bewaren.
Recept Roel van Kollem naar een oorspronkelijk idee van Jean-Marie Dumaine
Zoek of meld een sleedoorn bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl! |
- Bloemen > Thee, Siroop
Verzamelen: maart-april
- Bladeren > Wijn
Verzamelen: mei
- Vrucht > Jam, Thee, Siroop, Compôte (Niet voor kinderen. Teveel gebruik = giftig)
Verzamelen: oktober-november