Duindoorn: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 14: | Regel 14: | ||
==Toepassingen== | ==Toepassingen== | ||
De vruchten zijn rijk aan vitamine C en A, maar zijn voor de meeste mensen te zuur om rauw te eten. Ze kunnen worden gebruikt om vruchtendrank te maken. De vruchten worden minder zuur door ze te koken of na nachtvorst. De vruchten zijn vanaf eind september rijp en hangen, indien ze niet door vogels worden opgegeten, de hele winter aan de struik. | De vruchten zijn rijk aan vitamine C en A, maar zijn voor de meeste mensen te zuur om rauw te eten. Ze kunnen worden gebruikt om vruchtendrank te maken. De vruchten worden minder zuur door ze te koken of na nachtvorst. De vruchten zijn vanaf eind september rijp en hangen, indien ze niet door vogels worden opgegeten, de hele winter aan de struik. | ||
==Recepten== | |||
'''''Hollandaise saus van duindoorn met cantharellen''''' | |||
Ingrediënten | |||
* 4 handen vol met wilde melde of waterkers, fijngehakt | |||
* 3 handen cantharellen, fijngesneden | |||
* 3 gedroogde witte sneetjes brood tot broodkruim fijngemalen | |||
* 150 gram gesmolten boter, liefst een beetje gebruineerd en daarna afgekoeld | |||
* 3 eierdooiers | |||
* 1/2 kopje duindoornbessensap | |||
* mespunt paprikapoeder | |||
* boter, zout en peper | |||
Bereiding: | |||
Rooster in een koekenpan met wat boter één hand cantharellen met het broodkruim. Voeg peper en zout toe naar smaak. Laat afkoelen. Sauteer de rest van de paddenstoelen tot het zijn vocht loslaat voeg waterkers toe met een klont boter. Breng op smaak met peper en zout. Klop voor de hollandaise saus de eidooiers met het duindoornsap "au bain mairie" totdat het luchtig wordt. Voeg de boter eerst druppelsgewijs toe. Laat de saus niet koken! Als de saus dikker wordt kun je de boter al kloppend in een straaltje toevoegen. Zorg dat de boter goed opgenomen wordt. Als de boter op is en de saus licht gebonden is breng dan op smaak met paprikapoeder en peper en zout. Schenk hem over en voeg de cantharellen en waterkers toe. | |||
Deze saus is lekker bij gestoofde vis of artisjokbodems | |||
Recept gevonden op https://www.dehippevegetarier.nl/ en bewerkt door Roel van Kollem. | |||
'''''Pittige salsa met duindoorn''''' | |||
Ingrediënten: | |||
* 1 rode paprika, fijngesneden | |||
* 1 groene paprika, fijngesneden | |||
* 1 rode ui, fijngesneden | |||
* 3 tomaten, fijngeneden | |||
* 1 of 2 verse Spaanse pepers, zeer fijngesneden, eventueel de zaadjes verwijderd | |||
* 3 kopjes verse of bevroren duindoornbessen | |||
* 2 knoflooktenen, fijngeneden | |||
* 1 eetl suiker | |||
* 2 handjes korianderblaadjes, fijngesneden | |||
* 1 theel gemalen komijn | |||
* limoensap naar smaak | |||
* peper en zout | |||
Bereiding: | |||
Pureer 2 kopjes duindoornbessen met een staafmixer en druk door een zeef. Meng alle ingrediënten behalve de hele duindoornbessen in een kom. Voeg de hele duindoornbessen toe. | |||
Inspiratie opgedaan op https://www.dehippevegetarier.nl/ | |||
* Van de bessen kun je siroop, jam, compôte of dranken van maken | * Van de bessen kun je siroop, jam, compôte of dranken van maken |
Versie van 8 nov 2020 18:27
De Duindoorn (Hippophae rhamnoides) komt van nature vooral voor in open, kalkrijke duinen. De duindoorn (Hippophae rhamnoides) is een struik, verdraagt zout en is aangepast aan omstandigheden waarin weinig vocht beschikbaar is. Ook is hij goed bestand tegen het stuiven van het zand. De duindoorn is overblijvend en kan tot 4,5 meter hoog worden. De wortels vormen een wortelstelsel met meer dan 1 meter diepgaande hoofdwortels en horizontale uitlopers. De struik heeft meerder stammetjes met een grijze, gegroefde bast.
De takken zijn doornig, dun en overdekt met zilverkleurige schubben, welke later donkerbruin kleuren. Aan het einde van het voorjaar krijgt de duindoorn smalle, grijsgroene bladeren. Die kleur wordt veroorzaakt door de haren op het blad die de duindoorn tegen uitdroging beschermen. De bladeren zijn verspreid, langwerpig tot smal spatelvormig, hebben een gave rand en een korte steel.
De steel is van boven grijsgroen en van onderen witachtig. De bloemen verschijnen voor de bladeren en bloeien in de maanden april en mei. De groenige bloemen zijn tweehuizig, er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke struiken. In het najaar draagt de vrouwelijke struik grote hoeveelheid vruchten. De vruchten bestaan uit oranje bijna bolronde bessen van 6 tot 8 mm groot.
Duindoorn
Leuke weetjes
De oranje vruchten kunnen een winterlang aan de struiken blijven hangen. Op den duur gaan ze gisten, waarbij alcohol ontstaat. Vogels die ervan snoepen worden er dan dronken van.
Zoals de naam aangeeft is deze struik vooral in de duinen te vinden, hier en daar in grote hoeveelheden. Toch kun je duindoorn ook in het binnenland ontdekken nl op plaatsen waar kalkrijk zand is aangevoerd ten behoeve van de wegenbouw en langs het spoor.
Toepassingen
De vruchten zijn rijk aan vitamine C en A, maar zijn voor de meeste mensen te zuur om rauw te eten. Ze kunnen worden gebruikt om vruchtendrank te maken. De vruchten worden minder zuur door ze te koken of na nachtvorst. De vruchten zijn vanaf eind september rijp en hangen, indien ze niet door vogels worden opgegeten, de hele winter aan de struik.
Recepten
Hollandaise saus van duindoorn met cantharellen
Ingrediënten
- 4 handen vol met wilde melde of waterkers, fijngehakt
- 3 handen cantharellen, fijngesneden
- 3 gedroogde witte sneetjes brood tot broodkruim fijngemalen
- 150 gram gesmolten boter, liefst een beetje gebruineerd en daarna afgekoeld
- 3 eierdooiers
- 1/2 kopje duindoornbessensap
- mespunt paprikapoeder
- boter, zout en peper
Bereiding:
Rooster in een koekenpan met wat boter één hand cantharellen met het broodkruim. Voeg peper en zout toe naar smaak. Laat afkoelen. Sauteer de rest van de paddenstoelen tot het zijn vocht loslaat voeg waterkers toe met een klont boter. Breng op smaak met peper en zout. Klop voor de hollandaise saus de eidooiers met het duindoornsap "au bain mairie" totdat het luchtig wordt. Voeg de boter eerst druppelsgewijs toe. Laat de saus niet koken! Als de saus dikker wordt kun je de boter al kloppend in een straaltje toevoegen. Zorg dat de boter goed opgenomen wordt. Als de boter op is en de saus licht gebonden is breng dan op smaak met paprikapoeder en peper en zout. Schenk hem over en voeg de cantharellen en waterkers toe.
Deze saus is lekker bij gestoofde vis of artisjokbodems
Recept gevonden op https://www.dehippevegetarier.nl/ en bewerkt door Roel van Kollem.
Pittige salsa met duindoorn
Ingrediënten:
- 1 rode paprika, fijngesneden
- 1 groene paprika, fijngesneden
- 1 rode ui, fijngesneden
- 3 tomaten, fijngeneden
- 1 of 2 verse Spaanse pepers, zeer fijngesneden, eventueel de zaadjes verwijderd
- 3 kopjes verse of bevroren duindoornbessen
- 2 knoflooktenen, fijngeneden
- 1 eetl suiker
- 2 handjes korianderblaadjes, fijngesneden
- 1 theel gemalen komijn
- limoensap naar smaak
- peper en zout
Bereiding:
Pureer 2 kopjes duindoornbessen met een staafmixer en druk door een zeef. Meng alle ingrediënten behalve de hele duindoornbessen in een kom. Voeg de hele duindoornbessen toe.
Inspiratie opgedaan op https://www.dehippevegetarier.nl/
- Van de bessen kun je siroop, jam, compôte of dranken van maken
Verzamelen: augustus-november
Zoek of meld duindoornstruiken bij jou in de buurt op wildplukwijzer.nl! |