Boekbespreking Wild Food van Roger Phillips

Mijn eerste en tegelijk favoriete boek over eten uit het wild. Wat het bijzonder maakt is de nadruk op het culinaire. Roger Phillips is een authoriteit op het gebied van flora en heeft diverse boeken over planten en tuinieren op zijn naam staan. Hij heeft op de Engelse tv programma’s over tuinieren gedaan.

 

Zoals we gewend zijn van hem is het boek geïllustreerd met prachtige foto’s. Bij voorkeur van de plant of, zoals in dit geval, paddenstoel (voorjaarspronkridderzwam) gecombineerd met een gerecht wat je er mee kan maken. Het boek is te gebruiken als een oogstkalender want de producten zijn gerangschikt op de periode waarin je ze kan plukken. De foto’s helpen bij het determineren en de recepten deugen.

Het boek is in het Engels verkrijgbaar bij Amazon, ISBN 0-330-28069-4. De Nederlandse versie Puur natuur op tafel is alleen antiquarisch te verkrijgen.

Dit bericht is geplaatst in Boekrecensie. Bookmark de permalink.

9 Reacties op Boekbespreking Wild Food van Roger Phillips

  1. Sonia Battjes schreef:

    Ja geweldig boek! Was ook mijn eerste, daarna volgde Antonio Carluccio goes wild.

    Let wel met de Engelse versie van Puur natuur dat daarin enkele planten genoemd staan die in Nederland beschermd zijn. In de Nederlandse versie is dit bij de vertaling toegevoegd.

    Sonia

  2. Rody de Wolf schreef:

    Is ook een van mijn favoriete boeken. Je blijft er naar terug grijpen om ideeen op te doen.
    Recepten vind ik soms wat te Engels (=zuur). Dit los ik op door de azijn niet ineens toe te voegen.
    Het formaat van het boek vind ik wat aan de grote kant om mee op pad te nemen. Daarnaast gebruik ik meestal ook nog een determinatieboek als ik op pad ga. Kleiner en ook duidelijkere foto’s dan in Wild Food.

    Naast bovengenoemde boek van Roger Phillips zijn ook aan te bevelen:
    * Paddestoelen uit de keuken van Carlucio;
    * A cook on the wild side van Hugh Fearnley Whitingstall (incl. DVD)

    • Anne-Marie Van den Bossche schreef:

      Hallo Rody,
      Welk boek gebruik jij als determinatieboek ?
      Ik moet zo goed als helemaal opnieuw beginnen met alle planten te leren kennen en te leren welke eetbaar zijn.

      • Rody de Wolf schreef:

        Hallo Anne Marie,

        Voor het snelle werk heb ik de anwb natuurgids Bloemen van europa in gebruik (isbn 90-18010359)vaak bij me.
        Hierbij zijn de bloemen per kleur gerangschikt en is er een duidelijke beschrijving van kenmerken en vergelijkbare soorten.

  3. Ewout schreef:

    Heeft iemand hier ervaring met het gebruik van smartphone apps voor determinatie?

    Heukels Flora voor de iPhone
    Leafsnap
    iPflanzen

  4. Mimi Eelman schreef:

    Ik gebruik voor veldwerk o.a. eetbare & giftige wilde planten – Bruno P. Kremer. Voor echte determinatie waarnemingen.nl en meerdere -dikke- naslag bronnen.

  5. Janke schreef:

    Ik ken het boek als “Puur natuur op tafel” , een Spectrum natuurgids.

  6. Ik ben op zoek naar het meest volledige, complete, rijk geillustreerde en handzame determinatieboek dat er bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *